Forschungs- und Themenschwerpunkte der AG Bildungsmanagement Bildinformationen anzeigen
Technologiepark 21 - Sitz der Arbeitsgruppe Bildinformationen anzeigen
Smart Automation Laboratory des Lehrstuhls für Produktentstehung zur
Untersuchung von Arbeit 4.0 Bildinformationen anzeigen
SimMan - Versuchsaufbau im Rahmen des Projektes "Intuition als Komponente beruflicher Kompetenz" Bildinformationen anzeigen

Forschungs- und Themenschwerpunkte der AG Bildungsmanagement

Foto: Michael Goller

Technologiepark 21 - Sitz der Arbeitsgruppe

Foto: Michael Goller

Smart Automation Laboratory des Lehrstuhls für Produktentstehung zur Untersuchung von Arbeit 4.0

Foto: Lehrstuhl für Produktentstehung, Alexander Pöhler

Foto: Christian Harteis

Neuerscheinung "Finnish and German student teachers’ motivations for choosing teaching as a career. The first application of the FIT-Choice scale in Finland." (Goller, Ursin, Vähäsantanen, Festner, & Harteis, 2019)

Goller, M., Ursin, J., Vähäsantanen, K., Festner, D., & Harteis, C. (2019). Finnish and German student teachers’ motivations for choosing teaching as a career. The first application of the FIT-Choice scale in Finland. Teaching and Teacher Education, 85, 235-248. https://doi.org/10.1016/j.tate.2019.06.023

Abstract:

This study introduces and validates the Finnish version of the FIT-Choice scale and uses the scale to explore Finnish undergraduate students' motivations for choosing teaching as a career as well as their perceptions of teaching as a profession in comparison to German student teachers. The results replicated the FIT-Choice structure both in Finland and Germany. Sample comparisons revealed that motivations for teaching and perceptions of the teaching profession reflected both differences and similarities between Finland and Germany. The study offers novel information on student teachers’ motivational structure.

Highlights:

• Validation of the FIT-Choice structure was conducted in Finland.
  • The FIT-Choice scale functioned quite similarly in Finland and Germany.
  • Motivations for teaching seemed to be more different than similar in these two countries.
  • Perceptions of teaching seemed to be more similar than different in these two countries.

Die in dem Aufsatz vorgestellte und diskutierte Studie ist im Rahmen eines internationalen Kooperationsprojektes zwischen der Universität Bamberg (Vertr.-Prof. Dr. Michael Goller), der Universität Paderborn (Dr. Dagmar Festner, Prof. Dr. Christian Harteis) und der Universität Jyväskylä in Finnland (Dr. Jani Ursin, Dr. Katja Vähäsantanen) entstanden.

Bis zum 28. August 2019 kann der Artikel über folgenden Share Link frei heruntergeladen werden: https://authors.elsevier.com/a/1ZMi9,GtqvjxMA